
Akácméz
Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz. Nagyon kevés virágport tartalmaz. Íze nem karakteres, emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható. Fertőtlenítő hatása révén hasznos „orvosság” torokfájásra, megfázásra, köhögés enyhítésére. Nyugtató hatása miatt gyomorsav túltermelésből adódó emésztési zavarok gyógyítására alkalmas. Kalciumban gazdag mézfajta, mészhiányos betegnél ellensúlyozza az izomgyengeséget. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít.

Repce méz
A repceméz sárga színű, enyhe zamatú méz. Nagyon édes, ízében visszaköszön a virág karakteres illata. Roppant gyorsan sűrűsödő mézfajta. Szilárd állapotában fehér színű és nagyon krémes, míg hígan sárgás árnyalata van. A kristályosodási folyamata nagyjából néhány napon belül bekövetkezik, mivel igen magas szőlőcukor tartalommal rendelkezik.
A repceméz legfőbb hatása nagyon alacsony savtartalma miatt az, hogy a gyomorsav - túltengésben szenvedőknek is ajánlható. A repceméz továbbiá erősítő, fertőtlenítő és gyulladás csökkentő hatású, magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott.

Vaddohány méz
Világos színű, kicsit opálos. Kellemes, erős illatú, vanília zamatú fajtaméz. Mivel a növény nem termel virágport, így a virágpor tartalma elenyésző, így a virágporra érzékenyek is fogyaszthatják. Klinikai kísérletek szerint gyulladás -csökkentés tekintetében a selyemfű méz a második leghatásosabb mézfajta.
Jellegzetes magyar méz, ez is Hungaricumnak számít. Az akáchoz hasonlóan sokáig folyékony marad, a magas gyümölcscukor tartalma miatt. Desszertméz, emiatt önmagában fogyasztandó.
Jótékony hatását kihasználják még:
- égési sérülésekre, sebekre
- vérnyomás szabályozásra. elhalasztani
- endokrinológus fenék izom visszahúzódás bio diversity

Napraforgó méz
Aranysárga színű, kesernyés-savanykás ízű méz. Nagyon gyorsan kristályosodik, a kristályosodás során nagyméretű, durva kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára. A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg. Jó színező hatása van, emiatt a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtaméz. Többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül forgalomba. Magas színanyag-tartalma miatt keresett exporttermék élelmiszeripari felhasználásra. Emiatt elsősorban sütéshez-főzéshez ajánljuk. Savassága miatt savtúltengésben szenvedők ne fogyasszák!
Hárs méz
A hársméz színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Viszonylag nehezen kristályosodik. Kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben ajánlott "orvosság". Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. E mézzel különböző mézpakolásokat is szoktak készíteni. Idegnyugtató és fertőtlenítő hatása is ismert. A hársméz kesernyés íze miatt főzéshez és sütéshez nem ajánlott, mert a hőhatás révén a kesernyés íze felerősödik.

