Méz fontossága
Gyógyhatásának oka a kissé savas pH, antioxidáns tartalma és a benne lévő biológiailag aktív anyagok sokfélesége, valamint kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin. A sötétebb mézek gazdagabbak ásványi elemekben.
A különböző mézek hatása függ attól is, hogy milyen virágról gyűjtötték,
Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Ám még ennek ellenére sem mindenkinek javasolt a fogyasztása! Egészséges embereknek is maximum egy teáskanállal javasolok egy napra.
Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását régóta ismerik, A középkor patikáiban egy sereg betegség ellen kínálták. A népi gyógyászatban pedig szintén kihasználták
Gyógyhatása azonban csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált.
Az apiterápia a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználása. A méhészeti termékekben koncentráltan megtalálhatók a növények, a növényi drogok hatóanyagai, a méhek anyagcseretermékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten – így hatásuk a gyógynövények hatásaihoz hasonló. Koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését (megelőzés) és az immunrendszer erősödését.
Hogyan fogyasszuk a mézet?
- Rendszeresen fogyasszunk mézet, mindig tartsunk a konyhaasztalon egy mézes csuprot, amiből mindenki igénye szerint fogyaszthat.
- A mézes kenyér, vagy kalács fogyasztását a felvágottak után tervezzük, így a mézben lévő savak hatása kedvezőbb lesz. Éhgyomorra lehetőleg ne együnk mézet.
- A mézet ne csak gyógyításra, hanem betegség megelőzésre is használjuk, ne csak akkor fogyasszuk, amikor már megbetegedtünk, mert akkor tudat alatt a betegséghez kapcsolódik a méz fogyasztása, és az ellenérzést válthat ki.
- Váltogassuk a mézféleségek fogyasztását, így sohasem unhatunk rá a mézre.
- A méz harmonikus kiegészítői az olajos magvak, ezek közül a dió és a mák, valamint az azokkal ízesített élelmiszerek kiváló édesítőszere a méz, próbálja ki Ön is!
- A kevésbé édes kalácsokhoz, pl. a fonott kalácshoz fogyasszon mézet, előtte kenje meg vajjal, és igyon hozzá kakaót, vagy tejet.
- A teába már csak akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy már fogyasztani lehet.
- Sütéshez-főzéshez is használjunk mézet, mert amellett, hogy kellemes pikáns ízt ad a süteménynek higroszkóposságánál fogva a süteményt sokáig puhán tartja (ez csak az egészséges levegőjű lakásokra igaz, a száraz levegőjű panel lakásokban még a mézes sütemény is megaszalódik).inkább kihagyom
- A mézet önmagában kanállal is fogyaszthatjuk. Általában ezt akkor tesszük, amikor náthásak vagyunk és fáj a torkunk.
Néhány jótanács mézvásárlóknak
Nagyon sokféle fajtaméz teremhet országunkban. Ezek színe, zamata és az egészségre gyakorolt hatása, valamint felhasználásának lehetősége igen eltérő lehet. A mikor valaki mézet választ, tudnia kell, hogy mire akarja felhasználni.
- Sütéshez a napraforgómézet tartalmazó vegyes virágmézeket ajánlhatjuk, amelyek amellett, hogy olcsóbbak is szépen színezik a süteményeket.
- Nem ajánljuk sütéshez az erősen zamatos mézeket, mint például a hársmézet, a gesztenyemézet, vagy az édesharmat mézeket.
- A krémméz vásárlását a kisgyerekes családoknak javasoljuk, mert a kenyérre kent krémméz nem csepeg le arról. Ezen túl a krémmézet teában is fogyaszthatjuk.
- Akik még csak most ismerkednek a mézzel, először vegyenek akácmézet. Ennek íze nem annyira markáns, minden alkalmazási formában felhasználható, sokáig folyékony marad.
- Meghűléses megbetegedésre, torokfájásra és köhögésre legjobb a hársméz és a gesztenyeméz, lehetőleg hársvirág teában fogyasszuk.
- Az ínyenc fogyasztóknak a zamatosabb mézfajtákat javasoljuk, mint például az erdeiméz, hársméz, gesztenyeméz, aranyvesszőméz, selyemkóróméz, pohánkaméz, somkóróméz, fagyalméz, édesköményméz, levendulaméz, zsálya méz, mentaméz, pohánkaméz.
- A pohánkamézről tudni kell, hogy jellegzetesen aromás méz, de az illatát nem mindenki kedveli.
- A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amely során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. A kristályos mézet 45 C-os vízfürdő ben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani.

